Hogy tartsuk formba lovunkat?
Minden abrakos kamrban ott ketyegnek azok az energiabombk, amelyek elengedhetetlenl szksgesek ahhoz, hogy hobbilovunkat mindig kell kondciban tartsuk, de nyakl nlkli alkalmazsuk sok esetben balul thet ki. Fennll a veszlye annak, hogy lovaink, ahelyett, hogy atltkk vlnnak, inkbb tl kvrek, tunyk, lustk lesznek, vagy a legrosszabb esetben akr meg is betegedhetnek. Hogyan tarthatjuk mgis fitten ket? Fogas krds, amelyre megprblunk kielgt vlaszt adni.
Zab, rpa, kukorica, ltpok, szna, lucerna, rpa, szjabab s napraforgmag, amit csak a szntfld s a takarmnyipar boszorknykonyhi adni tudnak, tonnaszmra landol az abrakosban. A ltartnak aztn fel van adva a lecke, vlogasson a prospektusok, tblzatok, ajnlatok tengerbl, lltson ssze lovainak egy teljes rtk ment. Mennyi s milyen takarmnyra van szksg, nehogy lefulladjon a l "motorja". Aztn eljn az etets ideje. Ilyenkor a l bels szerveiben elszabadul a pokol. Centimterrl centimterre halad a tpllk, mikzben a blcs nedves nylkahrtyjn millirdnyi parnyi "tonll" oroz magnak tpanyagot. Ezek nlkl a bllak llnyek nlkl - mikroorganizmusnak vagy mikrobknak hvjuk ket - egy l sem tudn megemszteni a tpllkt.
Az vezredes recept csak az alapjrathoz elg
Mint egykori sztyeppelak lny, a l sokszor silny fvn tengette lett. Ezrt egszen termszetes, hogy emsztrendszernek mikroorganizmusai is ezekhez a krlmnyekhez igazodtak. Hogy ma sok l mgis elhzott, anyagcsere-zavarokkal, klnfle tpllkozsi betegsgekkel kzd, mint a hasmens, a patairha-gyullads, vagy ppensggel keringsi elgtelensgekkel (infarktus, gutats) terhelt, azt a kutatk egyrtelmen az ember ltal bevezetett energiads takarmnyozs, elssorban az abraketets szmljra rjk. Azoknak a lovaknak, amelyek nem vgeznek munkt, egyltaln nincs szksgk abrakra - lltjk a szakemberek -, mivel a lovak emsztrendszere nem a gabonamagvak koncentrlt energiatartalmnak hasznostsra alakult ki, hanem pp ellenkezleg, nagy tmeg, rostban gazdag takarmny hasznostshoz. A lovaknak ezrt a korrekt emsztshez megfelel mennyisg rostra, teht fre, sznra vagy szalmra van szksgk. Az ilyen tpllkozsnak tbb hasznos kvetkezmnye van. Elszr is a rostds takarmny, gy pldul a szna elfogyasztsakor elegend mennyisg nyl kpzdik a lenyelt falatokkal, amely megvja az emsztrendszert a krosodstl, s v a kliktl is. Egy kil szna elfogyasztsakor 45 perc alatt j t liter nyl kpzdik. sszehasonltva: egy kil zab elfogyasztsa alig tz percig tart, s csak mintegy 1 liter nylat termel. Msrszt ezek a nyersrostban gazdag takarmnyok struktrt adnak a blrendszernek (ballaszt), a bl mechanoreceptorainak ingerlse rvn hozzjrulnak a takarmny tovahaladshoz a blcsben (takarmnypasszzs), valamint hosszabb id alatt leboml tzelanyagot (energia) biztostva mkdtetik a lovak bels gs motorjt, mert tplljk a vakbl s a remesebl mikroorganizmusait. A hatalmas remesben a baktriumok lebontjk a nvnyi sejtek falt alkot cellulz jelents rszt. Ez azonban nem egy gyors folyamat, mert id (akr tbb nap) kell ahhoz, hogy az itt felhalmozd rosttartalom (cellulz) megemsztdjn. Harmadrszt az is a ballasztban gazdag takarmny elnyre rhat, hogy a nyersrost megemeli a vastagbl trfogatt s ezzel egytt a vztrol kpessgt is. Ez a fokozottan ignybe vett lovak (tvlovagls) szmra aranytartalkot jelenthet, csakgy, mint a tevnek a ppja. Ers izzads esetn ugyanis ez az aranytartalk gondoskodik a szervezet vz- s elektrolit-hztartsa felborulsnak megakadlyozsrl. A szna teht fokozza a nylelvlasztst, tartalkolja a vizet, tpllja a baktriumokat, energit ad a szervezetnek, de ez mg nem minden. A szna a pszichnek is jt tesz! A sznafogyaszts ugyanis idignyes folyamat, amely lekti a lovat, megelzve az unalom kivltotta rossz szoksokat. Fknt a lekttt, vagy bokszban tartott lovaknl fordul el, hogy az abrakolsnl szinte rvetik magukat az abrakra, s habzsolva eszik azt. Ha egy rval az abrak eltt adunk nekik egy nyalb sznt, ez nagyon megnyugtatan hat, mivel csillaptja a heves hsgrzetet, arrl nem is beszlve, hogy az a l, amelyik nyugodtan eszik, sokkal alaposabban benylazza az abrakot is. Ezrt tekinthet a szlastakarmny a l elsdleges s legtermszetszerbb takarmnynak.
Mibl lesz a ler?
Aki sokat teljest, annak sok energira van szksge - s ugyan melyik versenykocsit hajtja ma mr gzolaj? gy ma a lovak is erejk s energijuk nagy rszt nem a rg megszokott cellulzbl, hanem a kemnytbl - gabonamagokbl - nyerik. Ezek azonban mind valsgos sznhidrtbombk. Mieltt a rszletek trgyalsra rtrnnk, emltsnk meg mg egy fontos dolgot, amit gyakran nem vesznek figyelembe a l etetse sorn. Az, hogy hogyan tudja a l szervezete az energit hasznlni, attl is fgg, mikor kapja ezeket a takarmnyokat. Kzvetlenl munka eltt, vagy utna a kihasznls sokkal rosszabb hatsfok. Mert ha a l kemnyen dolgozik, megvltozik teste vrelltsa. Mivel a vr mindenekeltt az izomzatba ramlik az emsztrendszer helyett, gy kisebb mennyisgben kpzdhetnek az emsztnedvek is. Ez az llapot mg jval a lovagls utn is fennmarad. Ezrt kell vrni az etetssel legalbb egy rt, azutn, hogy a nyeregbl leszlltunk. A megfelel idpont betartsa biztostja, hogy a l s parnyi segti a blben a takarmnyt meg tudjk emszteni. Fontos a takarmnyban tallhat energia optimlis hasznostshoz az is, hogy az ember milyen formban adja a lnak az energit. gy pldul nem minden gabona kemnytje hasznosul egyformn. A zab hja pldul knnyen sztrghat, ellenttben mondjuk az rpval vagy a kukoricval, amelyeket csak nehezen aprt fel a l. Ezenkvl a zab kemnytje a rzdul emsztenzimek szmra knnyen oldhat, lazbb alkotelemekbl ll, mg pldul a kukorica kemnytje nagyon tmr konstrukci. sszehasonltva olyan, mint egy srn fogazott, egymsba illesztett trkvekbl ll jrda. Az enzimek ezrt csak nehezen tudnak az egyes ptkvek rtegei, tekervnyei kz frkzni. Az eredmny pedig az, hogy ezt a fajta kemnytt a l nem kpes teljes egszben megemszteni a sznhidrtemszts termszetes sznhelyn, a vkonybelben. Az rtkes sznhidrtmaradkrt a vastagblben aztn a mikrobk hadai szablyosan megtkznek egymssal. A folyamat egyik eredmnyeknt megemelkedik a hmrsklet - ez az a bizonyos emsztsi h -, amely azrt felels, hogy a l mintegy bellrl ftve, fokozottabban izzad, ha kukoricval etetik. A msik problma ilyenkor a mikrobk szmra a PH-rtk megvltozsa, cskkense a vastagblben, minek kvetkezmnyeknt, ha ez a tl sok kemnyt miatt tl savass vlik, a mikrobk sajt magukat is elpuszttjk. Ezutn hulljukkal slyosan mrgezik a gazdallat szervezett, mert a vastagbl sr rhlzatn keresztl knnyen bekerlnek a l vrkeringsbe. Ez a mreginjekci aztn az arra elg rzkeny lovak esetben slyos fok allergis reakcit (patairha-gyullads) idzhet el. Mgis, a kztudatban mg lnken l az a nzet, hogy a patairha-gyullads a fehrje-tletets kvetkezmnye, lucerna, illetve friss, fiatal f etetse okn. Pedig ebbl csak annyi igaz, hogy egy ilyen sznhidrtsokk (amibl a friss, zld fben is rengeteg van) hatst a tl nagy mennyisgben jelenlev fehrje tovbb slyosbtja. De nem csak a tl sok emsztetlen kemnyt okozhatja a mikrobk pusztulst, megbetegtve ezzel a lovat. A tl sok stressz (pldul a szllts), az elsietett takarmnyvlts, egyes, helytelenl megvlasztott antibiotikum-kezelsek is mattolhatjk a blflrt. Ez azutn hasmens vagy klika formjban jut a felsznre.
Segtsg a bajban
Ebben az esetben az gynevezett probiotikus ksztmnyek, mint pldul enzimek, vagy fajspecifikus mikrobaksztmnyek segtenek jra helyrelltani a bl mikroflrjt. Egyes lesztfajtk (srleszt) etetse, rost (cellulz) gazdag takarmnyozs szintn jtkony s megelz hats lehet. gy visszallthat a felborult egyensly. Megelzhetjk az ilyen problmkat, ha betartjuk a kvetkez ajnlsokat: Etessnk elegend mennyisg sznt a lovakkal! Ez naponta 100 kg testslyra kb. 1 kg szna minimlis elfogyasztst jelenti. Ezzel prhuzamosan viszont semmikppen ne adjunk 400g/100 kg mennyisgnl tbb kukorict, vagy 500 g/100 kg mennyisgnl tbb abrakot. gy a bl mikrobi nem kerlnek letveszlybe, s a l motorja olajozottan fog mkdni.
Akkor mibl mennyit?
Az, hogy pontosan mibl mennyi napi takarmnyt kell adni egy-egy lnak, nagyon nehezen hatrozhat meg. Mivel minden egyed ms s ms, ezrt nem elg a takarmnyozsi tblzatokat nzni, mellette a lovat is figyelni kell. Mindenki pontos receptet akar, de ht a lovak sem egyformk. Teljestmny, testsly, testnagysg, fajta, temperamentum, tartsi md tekintetben nagy klnbsgek lehetnek, ugyanis fknt ezek a tnyezk hatrozzk meg, hogy mennyit eszik egy l. Tlen mg a hmrt is figyelnnk kell, mert ha -10 fok al sllyed a hmrsklet, a lovaknak extra adag energiaignye merl fel, ezrt sznt, zabot, kukorict vagy olajat kell nekik adni. De a szabad tartsban tartott lovaknak is tbbletenergira van szksgk, mert tbbet mozognak, mint a bokszban tartott trsaik. Egyes tmzsi, hidegvr fajtknak, mint a pni- s kislflk, pldul a fjord vagy a haflingi, kevesebb energia is elg. A temperamentumosabb flvreknek, telivreknek azonban az tlagosnl tbbre van szksgk. A kondci megtlshez legjobb, ha a gazda a lovak bordit figyeli. Ha a bordav jl lthat, kiss megemeljk a takarmnyadagot. A plusz energiabevitelhez clszerbb olajat etetni a lovakkal, flsleges a fehrje- s sznhidrtbevitelt emelni. De ne adjunk tbbet, mint napi egy kvs csszvel, a tl sok olaj ugyanis hasmenst s veszlyes szappankpzdst okozhat a gyomorban. Legyen sz nehezen abrakolhat telivrrl, vagy egy "zabagp" hidegvrrl, minden esetben fontos, hogy egyensly lljon fent az energia-, a fehrje- s az svnyianyag-bevitel kztt. A 1-2. tblzatban foglaltuk ssze a hobbilovak szksgleteit, illetve egyes fbb ltakarmnyok beltartalmi rtkeit. Persze a gyakorlatban az egyszer ltart nehezen igazodik el a tblzatok s a megajoulok, grammok vilgban. A leggyakrabban elfordul hiba, hogy sokszor tlbecsljk a lovunk teljestmnyt. gy pldul egy ra sta terepen nem azonos a knny munkval, mert a lnak ez szinte meg sem kottyan. Ami a tblzatban a zab, a szna s trsai mgtt tallhat, azok csak tlagrtkek, amelyek termhely, nvekedsi stdium, fajta stb. fggvnyben bizonyos - olykor tgabb - hatrok kztt is mozoghatnak. s ugyan melyik az a ltulajdonos, aki mindig bevizsgltatja a laboratriumban azt a takarmnyt, amit lovval etet?
Ltpok-tblzatok 1:0
A bizonyossg a ksz ltpokat gyrt cgek javra billen, ugyanis k feltntetik, hogy milyen az ltaluk forgalmazott termk beltartalma. A szmok mgtt persze zab, rpa, kukorica, bza, bzakorpa, szjadara, lenmag, napraforgmag-dara, nvnyi olajok, szrtott rpaszelet, lucernaliszt, srleszt, zest anyagok, melasz, tartstszerek stb. rejtznek, mert ezek alkotjk a ltpokat, amit a lovak nagyon is szeretnek. Az utbbi idben mr nlunk is egyre szlesedik a ltpknlat. Mr nemcsak az egyes hasznostsi tpusokra (hobbiltl szoptat kancig, mnektl sportlovakig) knlnak tpot, hanem lassan-lassan megjelennek a klnbz lfajtkra specializldott tpok is. Klnsen kedvelt a ltartk krben az svnyianyag-keverkek s a koncentrtumok etetse, amely a hzi kevers abraktakarmnyokat, vagy egyszeren a zabot egszti ki megfelel arny vitamin- s svnyianyag-kiegsztkkel, illetve fehrje- s energiakomponensekkel. Ez egyben az els lpcsfoka is a fogyasztk meggyzsnek a ltpok szlesebb kr hasznlathoz. Az rral kapcsolatban ltalban elmondhat, hogy minl magasabb egy keverktp ra, annl rtkesebb a beltartalma, s annl magasabb fokon van feltrva benne a takarmny. A szakemberek ltalban kitrnek az ell, hogy minstsk a klnbz cgek ltal forgalmazott tpokat, mivel nagyjbl valamennyi megfelel a l ignyeinek. r, eszttikum, kiszerels szempontjbl pedig a ksz tpok inkbb a gazdknak szlnak. Leggyakoribb a 25-40 kg-os, zskos kiszerels, 2500-6000 forint kzti ron, ami krlbell kilnknt 100-250 forintot jelent. Ez fleg a szrazsg miatti magas gabonarakhoz viszonytva versenykpes rnak tekinthet, nem beszlve arrl, hogy aki ltpot etet, annak nem kell kln vitamin- vagy svnyianyag-kiegsztt is vsrolnia. A ltakarmnyozsban is vannak persze divatirnyzatok. gy tnik, ennek leginkbb a zab esett ldozatul, pedig etetsi szempontbl a legrtkesebb abraktakarmny. gy pldul a westernlovasok krben hdt az rpa vagy a kukorica, vagy az ezeken alapul tpok etetse, mondvn, a quarter horse a kukoricaterm vidkek lova, s ezt szokta meg, holott ezeknek sokkal nagyobb a kemnyt-, gy a szlltand energiatartalma is, ami a l szmra korntsem idelis.
Minsg=nyugalom
A ltartk egybknt, mivel tbbsgben hobbillatokrl van sz, ltalban odafigyelnek a minsgre, mg ha kicsit tbbe is kerl. Akr a zab, akr a ksztpok esetben meghatroz, hogy ne legyen penszes, avas, esetleg lisztkukacokkal fertztt, hogy a l tvgyt ne zavarja meg. Az ipari keverktakarmnyt elllt cgek citrom- vagy ecetsavas konzervlst alkalmaznak. Az antioxidnsok (etoxiquin, BHT, BHA stb.) adagolsa pedig megakadlyozza, hogy a takarmny zsrtartalma megavasodjk. Ezek az adalkanyagok a l szmra rtalmatlanok. A hobbiltartnak, amennyiben nem ltpot etet, tancsos valamely krnykbeli takarmny- elllttl megvsrolni az etetend takarmnyt, akivel bizalmi viszonyt alakthat ki, ami hossz tvra szavatolhatja a minsget. Az otthon sszelltott abrakkeverkek esetben is fontos, hogy komponensei j illatak, szraz tapintsak, pormentesek, lthatan pek, tiszta szemek legyenek. A ksz takarmnyok, tpok legtbb esetben nmagukban tartalmazzk mindazon anyagokat, amelyek egy l egszsges letfenntartshoz szksgesek. Aki azonban csak egyfajta takarmnyt etet, mondjuk zabot s sznt, vagy rpt s sznt, annak gondoskodnia kell lovai svnyianyag- s mikroelem-kiegsztsrl nyals, illetve premix formban. Az ilyen, kiss egyoldal trendben ugyanis tl kevs a ntrium, a szeln, a rz s a cink. Ez a szably azokra a lovakra is vonatkozik, amelyeket legeln tartunk. Az a hresztels ugyanis, hogy a legel mindent kompletten tartalmaz, ami az egykori sztyeppelak letmdot folytat l szmra szksges, ma mr a mesk s mtoszok vilgba tartozik. A legel ugyanis mr nem ugyanaz az egykori vad, hatrtalan lhely, mint egykor volt, hanem kultrterlet, amelyet az vszzados hasznlat valamilyen formban mr kimertett, gy az svnyi anyagok, vitaminok, mikroelemek tekintetben szkebb lehetsgeket knl. Ez magyarzhat a mestersges gyepek megemelkedett termshozamaival is. Azaz adott terleten mg nem lesz az svnyi anyagok mennyisge is duplja, ha a termshozam ktszer annyi, mint a vad legel volt.
Info - Szlas harapnival: A klnbz sznkat a kaszlsok szma, illetve a vgs idpontja szerint is megklnbztetjk. A lovakkal ltalban az els kaszls sznt etetjk, ezt ltalban mjus kzepe-vge fel vgjuk, a kaszl vezrfvnek virgzsa eltt. Sajnos a magyar viszonyok kzt ntzs nlkl sz eltt nemigen addik alkalom msodik kaszlsra, s ez is csak j vzellts talajokon ad rdemleges mennyisg sarjt. A lovak egybknt sokkal jobban szeretik az els vgs kemnyebb, ropogsabb sznjt, mint a puha, kevsb ropogs, kisebb beltartalmi rtk sarjsznt. A lekaszlt sznt maximum 2 vig rdemes trolni, mivel minsge az id elrehaladtval fokozatosan romlik, vitamintartalma ersen cskken. A kaszls idpontja: a virgzs eltti kaszls szna adja a lovak szmra a legjobb minsget. A ksbb vgott szna szrazanyagtartalma ugyan magasabb lesz, de a jelentsen nvekv nyersrosttartalom miatt energiban s fehrjben elszegnyedik. A nagy melegben beblzott szna sokszor tl kemny s morzsalkos, amirt a lovak nem tlzottan lelkesednek, radsul sokkal jobban porzik is. Legjobb a blzst a hajnali-esti, prsabb idben elvgezni. A tl poros, morzsalkos, kemny sznt puhtani kell. Erre legalkalmasabb, ha vzben ztatjuk nhny rig, majd alaposan lecsepegtetve (min. 1 ra) adjuk a lnak. Locsolkannval ntzgetni nem sok eredmnnyel jr. Sznapellet: elnye, hogy alig porzik, viszont sokkal jobb, ha a pelletet alkot anyagnak van egy kis struktrja, nem j, ha teljesen zldlisztt rlt alapanyagbl kszl. gy a l r van knyszertve, hogy alaposabban megrgja s benylazza. A pelletek viszont a sznnl jval kevsb jrulnak hozz a nylkpzshez. A kevss benylazott tpllk pedig klikhoz, emsztsi zavarokhoz vezethet.
Info - Rgdjunk rajta?: Azoknl a lovaknl, amelyeknek rosszak a fogaik, vagy idsek, illetve a csikk takarmnya esetben a mestersges feltrs lehetv teszi a magok tpllanyagainak jobb kihasznlst. A mechanikus feltrson a roppantst, darlst, hengerelst rtjk. Szba jhet mg a drgbb puffaszts, pattogats (kukorica), s a hidrothermikus feltrs, a "corn flakes" gyrts. Az egszsges lovaknl erre csak bizonyos gabonamagok esetben van szksg. Az rpa esetben a darls ajnlott, mg a kukorica kemnytjnek emszthetsge a feltrstl fggen a kvetkezkppen alakul: az egszben etetett kukorica mintegy 30 szzalkban, a darlt kukorica 50 szzalkban, mg a flake-ek, puffasztott, pattogatott kukorick szz szzalkban hasznosulnak. Egszsges lnak azonban semmikppen sem szksges feltrni a zabot. Ha mgis roppantott zabot etetnk, legjobb, ha mielbb megetetjk. gy elkerlhet a tpllanyagok vesztesge, romlsa. Ha mr a zabetetsnl tartunk, sok kutat nem javasolja a zab s valamilyen pellet egyttes etetst. Ugyanis az egsz zabszemek kemnyebbek, s alaposabb rgst ignyelnnek, mint a pellet. Ilyen esetben azonban az rlfogak ezt a keverket nem aprtjk fel elg alaposan. Etessk ezrt reggelente kln a zabot, estnknt pedig a pellete.
Forrs: Lovas let
|